Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is een behandeling van lymfoedeem van arm of been door fysiotherapeut of huidtherapeut. 

Waar lymfoedeem vooralsnog niet te genezen lijkt te zijn is de therapie vooral gericht op het beperken en voorkomen van toename van het oedeem om de bewegingsmogelijkheden arm of been te vergroten of in ieder geval te behouden.

Voor wie?

Oedeemfysiotherapie is een behandeling van lymfoedeem van arm of been door fysiotherapeut of huidtherapeut. Waar lymfoedeem vooralsnog niet te genezen lijkt te zijn is de therapie vooral gericht op het beperken en voorkomen van toename van het oedeem om de bewegingsmogelijkheden arm of been te vergroten of in ieder geval te behouden.

Oedeemfysiotherapie bestaat uit voorlichting, manuele lymfdrainage, oefentherapie en het gebruik van hulpmiddelen zoals elastische kous, lymftaping en bandageren.

Wat zijn de klachten?

De definitie van oedeem is: een abnormale ophoping van weefselvocht.
Oedeem oftewel lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfsysteem.

Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit, het veroorzaakt vaak pijn en er kunnen ontstekingen ontstaan. Nadat er een trauma plaats heeft gevonden, zoals een operatie, dan zijn er lymfknopen of -vaten beschadigd en moet het vocht een andere weg zien te zoeken. Die weg wordt gestimuleerd door de therapie.

Hoe gaat de behandeling?

De therapie bestaat uit manuele lymfdrainage, wat een soort massage is die het vochtafvoerende systeem bevordert.  Door het hele lichaam zitten die lymfvaten en wanneer er een paar kapot zijn, zorgt de therapie ervoor dat het vocht omgeleid wordt. Net zoals het verkeer. Voor beide geldt weer, geduld is een schone zaak. Het duurt dus even eer er een blijvend resultaat is. Eén behandeling kan al wel een verschil maken en omdat te houden wordt er meestal compressietherapie gegeven, denk aan zwachtelen. De omvang van ledematen wordt gemeten voor de behandeling (soms ook erna) en wanneer alles stabiel is eindigt de therapie uiteindelijk in het aanmeten van een elastische kous. Dit gebeurt door iemand anders.

Zonder verwijzing van uw huisarts

Wij bekommeren ons om u, behandelen en helpen u verder.