Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie richt zich op de preventieve en curatieve behandeling van patiënten met klachten in het gehele buik-, bekken- en lage ruggebied bij mannen en bij vrouwen van alle leeftijden.
Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een functiestoornis in de bekkenbodem en omgekeerd.
Voor wie?
Bekkenfysiotherapeuten hebben een speciale opleiding op het gebied van het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik, bekken en lage rug bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.
Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd.
Wat zijn de klachten?
Soms ontstaan klachten door onwetendheid of een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na meerdere blaasontstekingen of na buik- of prostaatoperaties. Hoewel minder bekend, komen ook bij mannen problemen voor die samenhangen met een niet optimale bekkenbodem functie. Bij gezonde zwangere vrouwen heeft de begeleiding van een bekkenfysiotherapeut vaak vooral een preventieve functie, namelijk het voorkomen van bekkenpijn en bekkenbodem problemen.
Hoe gaat de behandeling?
Tijdens de eerste afspraak bespreekt u met de bekkenfysiotherapeut uw klachten. Er wordt een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek verricht gericht naar uw klachten. Bij klachten van de bekkenbodem kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw houding, uw ademhaling en hoe u beweegt. Eventueel wordt een (inwendig) bekkenbodem functie onderzoek gedaan. Als er ook klachten van het bekken of de lage rug zijn doet de bekkenfysiotherapeut een functieonderzoek van uw bekken en lage rug.