Wist u dat…

 In Geen categorie
Elfriede Groeneweg is aangesloten bij Chronisch ZorgNet en heeft deelgenomen aan de basiscursus Osteoporose, Vallen en Breken.
Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Osteoporose is niet helemaal hetzelfde als botontkalking. Bij osteoporose is naast minder botmassa ook een veranderde structuur van het bot. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk fracturen. Een fractuur is dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. Voor osteoporose bestaat een behandeling uit medicatie, eventueel aangevuld met vitamine D3 en calcium, en/of een beweegprogramma onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut. Daarnaast zijn adviezen op gebied van voeding en leefstijl van groot belang.
De fysiotherapeutische behandeling richt zich onder andere op veilig bewegen na een fractuur, herstel van de fractuur, valpreventie en het optimaliseren van beweeggedrag bij dagelijkse activiteiten. Hierbij is aandacht voor botbelasting, spierversterking, balans, houding en leefstijl. Het tegengaan van verminderde mobiliteit speelt een belangrijke rol, want zeker ook voor botten geldt: use it or lose it!
Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u contact opnemen met onze fysiotherapiepraktijk.